Suomen hammaslääkäriseura Apollonia

Etusivu > Uutiset
Tulosta
 

HPV-rokote säilytti tehonsa kymmenvuotisseurannassa

( 16.04.2018 )

Suomalaistutkimuksen mukaan HPV-rokotteen suoja näyttäisi säilyttävän tehonsa kymmenen vuoden seurannassa kohdunkaulan syöpää ja sen vakavia esiasteita vastaan. HPV 16/18 -rokote on ollut osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2013.

HPV-rokotteet ovat osoittautuneet tehokkaaksi kohdunkaulan syövän esiasteiden ehkäisemisessä, mutta koska virustartunnan ja syövän kehittymisen välillä on pitkä aikajakso, rokotteen tehon selvittäminen nimenomaan syövän estämiseksi on ollut hankalaa.

Suomen Syöpäreksiterin rekisteritutkimuksen tutkimusaineisto koostui rokotushetkellä 16–19-vuotiaista naisista, joista vajaat 2500 oli osallistunut joko PATRICIA tai HPV-012 -rokotetutkimuksiin ja 15 627 oli rokottamattomia verrokkeja. Tutkimuksessa seuranta-aika oli 4,5–10 vuotta.

Tutkimuksessa rokottamattomilta löydettiin kaikkiaan neljä kohdunkaulan syöpää ja 75 vakavaa esiastetta (CIN3). Vastaavasti rokotetuilta löytyi neljä vakavaa esiastetta henkilöiltä, jotka olivat olleet jo rokotushetkellä HPV-positiivisia. Tutkimuksen mukaan rokotesuojaa ei syntynyt henkilöille, jotka olivat HPV-positiivia jo rokotettaessa. HPV-rokotteen suoja vakavia muutoksia ja kohdunkaulan syöpää vastaan oli tutkimuksen mukaan 66 % riippumatta siitä, kumpaa HPV tyyppiä löydytty virus oli.

Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa tehty tutkimus selvitti nelivalenttisen HPV 6/11/16/18 -rokotteen tehoa. Tutkimuksessa seurattiin hieman yli 2000:tta kolmiannoksisen rokotteen saanutta naista. Rokotteet oli annettu osana FUTURE II -tutkimusta ja rekisteritutkimuksen seuranta-aika oli 12 vuotta. Seuranta-aikana yksikään naisista ei sairastunut HPV:n aiheuttamaan kohdunkaulan syöpään eikä seuratuilla havaittu syövän esiastemuutoksia (CIN3). Tutkijoiden mukaan HPV-rokote näyttäisi antavan 90-prosenttisen rokotesuojan kohdunkaulan syöpää vastaan ainakin vielä kymmenen vuotta rokottamisen jälkeen ja todennäköisesti pidemmäksikin aikaa.

HPV aiheuttaa kasvavan osan myös pään ja kaulanalueen syövistä. On todennäköistä, että rokote voisi antaa suojaa myös näitä syöpiä vastaan, koska korkeita HPV-vasta-ainetasoja todetaan syljessä rokottamisen jälkeen. Tutkimustietoa asiasta kerätään paraikaa.

Prof. Stina Syrjänen ja dos. Jaana Rautava muistuttavat kuitenkin, että pään ja kaulanalueen HPV:een liittyvät syövät saattavat olla erilaisia kuin genitaalialueella. Lisäksi HPV-infektio ei ole vain sukupuoliteitse tarttuvaa sairaus. Muun muassa vastasyntyneet voivat saada HPV-tartunnan vanhemmiltaan tai hoitajiltaan synnytyksen tai hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja voivat kehittää tälle virukselle immuniteettisuojan, mikä nostaa esille uusia kysymyksiä liittyen HPV-rokotteeseen.

Annika Nissinen, Hammaslääkärilehti 4/2018

Lähteet:
Lehtinen M, Lagheden C, Luostarinen T, Eriksson T, Apter D, Harjula K. ym. Ten-year follow-up of human papillomavirus vaccine efficacy against the most stringent cervical neoplasia end-point-registry-based follow-up of three cohorts from randomized trials. BMJ Open. 2017; 7(8): e015867. Julkaistu verkossa 18.8.2017

Kjaer SK, Nygård M, Dillner J, Brooke Marshall J, Radley D, Li M. ym. A 12-Year Follow-up on the Long-Term Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine in 4 Nordic Countries. Clin Infect Dis. 2018; 66(3): 339–345.

Syrjänen S, Rautava J. Vaccination Expectations in HNSCC. Recent Results Cancer Res. 2017; 206: 257–267.