Suomen hammaslääkäriseura Apollonia

Etusivu > Tiedote
Tulosta
 

Apollonia-palkinto kielisyövän tukija Tuula Salolle

( 24.11.2017 )

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Helsingin yliopiston suupatologian professori Tuula Salolle. Palkinto on kunnianosoitus ansiokkaasta hammaslääketieteellisestä tutkimustyöstä. Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 23.11.2017.

Professori Tuula Salo on tehnyt korkeatasoista tutkimusta etenkin kielisyövän parissa jo 1980-luvulta lähtien. Tutkijanuran alussa hän keskittyi tutkimaan syöpäsoluihin liittyvää entsyymiä, jota syöpäsolut tarvitsevat tunkeutuessaan tyvikalvon läpi. Välillä tutkimuskohteena oli syöpäsolua ympäröivä kudos. Salon merkittävin tutkimuskohde on ollut syövän invaasiomalli, jonka avulla pystytään ennustamaan syöpäkasvainten työntymistä ympäröivään kudokseen ja niiden aggressiivisuutta.

Hän on tutkinut syöpäsolujen leviämistä kasvattamalla niitä hyvälaatuisissa kohdun myoomakasvaimissa – myoomanapeissa – ja lisäksi myoomien pohjalta valmistetussa myogeelissä. Näillä kasvualustoilla on pystytty mallintamaan kolmiulotteisesti leviävien kasvainten kehittymistä paremmin kuin eläinkudokseen pohjautuvilla soluviljelmillä. Erityisesti Salon innovaatio, myogeeli tarjoaa hyvän alustaan invaasiotutkimukselle: myogeeli korvaa ”hiirigeelin” ja pystyy myös kiihdyttämään invaasiota.

Ihmisperäiset tutkimusalustat antavat entistä tarkempaa tietoa syövän invaasiosta ja auttavat myös selvittämään lääkeaineiden vaikutuksia syöpäkasvaimissa.
– Yleinen tapa tutkia syöpää ja lääkkeiden vaikutusta kaksiulotteisilla soluviljelmillä pitäisi ehdottomasti muuttaa kolmiulotteiseen mallintamiseen, Tuula Salo toteaa.

Salo toimii tällä hetkellä suupatologian professorina Helsingin yliopistossa ja lisäksi suusyöpää tutkivan tutkimusryhmän johtajana Oulun yliopistossa. Hän on toiminut Suomen Akatemian tutkijana kaksi kertaa ja on myös toinen Suomalaisen Tiedeakatemian hammaslääkärijäsen yhdessä Irma Thesleffin kanssa. Hänelle on myönnetty lukuisia merkittäviä tieteellisiä tunnustuksia ja apurahoja. Hänet on myös palkittu mm. kansainvälisen suupatologian yhdistyksen (IAOP) merkittävällä palkinnolla menestyksekkäästä tutkimus- ja opetustyöstä 2010. Tänä vuonna Salo on saanut myös 150 000 euron tutkimusapurahan Syöpäjärjestöiltä.

Ensimmäinen Apollonia-palkinto jaettiin vuonna 1997. Nyt jaettava tunnustus on järjestyksessään 11. palkinto. Apollonia-palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Lisätiedot:
Professori Tuula Salo, tuula.salo [at] helsinki.fi, p. 040 544 1560